Kis méretű, Point-Of-Care (POC) retikulocyta mérésre képes hematológiai készülék kifejlesztése, technologizálása és piacra vezetése

A PROJEKT BEMUTATÁSA

Kedvezményezett neve: NORMA Instruments Zártkörűen Működő Részvénytársaság

A projekt címe: „Kis méretű, Point-Of-Care (POC) retikulocyta mérésre képes hematológiai készülék kifejlesztése, technologizálása és piacra vezetése”

A támogatás összege: 456 136 896, – Ft

A támogatás mértéke: 58,23748%

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022.12.31.

A projekt azonosító száma: 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00158

A Projekt tartalmának bemutatása:

A Norma Instruments Zrt. jelen fejlesztéssel egy sikeres K+F projekt eredményeként megvalósult, retikulocyta mérésére is alkalmas mérőfej prototípusból sorozatgyártásra alkalmas hematológiai analizátor piacra hozatalát célozza. A fejlesztés nemzetközi jelentősége, hogy a korábban csak laborokban elérhető vizsgálat az új termék kis mérete, alacsony vérmintaszükséglete és reagensfogyasztása miatt POC módon, a vizsgálat igényének helyén és időpontjában történhet meg. A készülék perceken belül minőségi mérési eredményt produkál, így jóval gyorsabban kezdődhet meg a kezelés, illetve a minták tárolásánál nagyon fontos hűtésre sincs szükség. A létrehozandó termék a Norma Icon-5 készülékére épül, amely 7 szabadalommal védett, mikrofluidikai elven felépített, a világ legkisebb ilyen típusú berendezése, amelyet már ma is a világ 70 országában forgalmaznak. A fejlesztés másik összetevője a tervezett gép funkcionális prototípusa, amelyben a Norma által megalkotott, retikulocyta mérésére alkalmas lézeres mérőfej, a méréshez szükséges reagensek és a szükséges mérési eljárás került kifejlesztésre. A rutin diagnosztika egyik fő területén, a hematológiában egyre jobban előtérbe kerül a vörösvértestek éretlen szakaszának, a retikulocytáknak a vizsgálata. A retikulocyták számának ismeretére szükség van többek között a kemoterápiák, a sugárkezelések, a csontvelő-transzplantációk vagy az anémiák esetében is.

A daganatos betegségek statisztikája alapján 29 féle rákbetegség 183 országban közel 10 millió embert érint és ez a szám 2040-re elérheti a 15 milliót. Számos leukémia, hemoglobin betegségek, vérszegénység, illetve egyes immunbetegségek esetén nélkülözhetetlen a retikulocyta-mérés. A Norma által kifejlesztendő készülék az Icon termékcsalád részeként, a gyors és egyszerű mérések segítségével új piacokat teremt a labordiagnosztikában. Versenytársaink olyan műszereket gyártanak, amelyeket központi laborokban szakképzett asszisztensek működtetnek. A laborokban végzett vizsgálatok esetén azonban a páciensnek személyesen meg kell jelenni a vérvételhez a laborban, vagy a levett mintát hűtött körülmények között szállítani szükséges. A mintát szállítás közben károsodás érheti és adott vizsgálatoknál a mintalevétel és a mérés között eltelt idő is kritikus lehet a beavatkozás és az eredmény pontosságát tekintve is. Hátrány az is, hogy a laboratóriumi automatizálás miatt a szükséges minta mennyisége is nagyobb, minimum 1-2 ml.

A tervezett kis méretű POC retikulocyta mérő készülékünk leegyszerűsíti és meggyorsítja a vizsgálat folyamatát, elősegíti a hatékony szűrést. A kis mintamennyiség lehetőséget ad szaktudást nem igénylő ujjbegyes mintavételre is, amely technológia humán területen időskorúak és kisgyermekek (elsősorban az újszülöttek) gyógyászatában, illetve a kisállatok vizsgálata során jelent nagy előnyt. A retikulocyta paraméter az állatgyógyászati területen is kiemelkedően fontos, mert a háziállatoknál gyakran előforduló vérszegénység esetében ez a mérés ad segítséget az ok feltárására. Az alacsony reagensfogyasztás és mintaigény nemcsak gazdasági, de környezetvédelmi szempontból is komoly előny a gép piaci versenytársaihoz képest. A kevesebb csomagolóanyag, a kisebb szállítási és raktározási igények mellett fontos megjegyezni, hogy a gép 50-70%-kal kevesebb veszélyes hulladékot termel a mérés során. A retikulocyta mérésére alkalmas berendezésünk ökológiai lábnyoma így az Icon családéhoz hasonlóan egyharmada lesz a versenytársak termékeihez képest.

A POC retikulocyta mérő készülék fejlesztési és piacra vezetési projekt keretein belül olyan versenyképes terméket fejlesztünk, amely széleskörű piaci igényt elégít ki gyors, környezettudatos és kompakt megoldásának köszönhetően. A projekt keretében felépítjük a szériagyártáshoz szükséges környezetet, ami az ISO 13485 keretrendszerén belül lehetővé teszi a kontrollált minőségű orvosi műszer gyártását nagy mennyiségben.

Médiamegjelenések:

Napi.hu
Megjelenés dátuma: 2020. május 20.
Cím: Félmilliárdos támogatást kap a magyar diagnosztikai kutatás
Link

Medicalonline.hu
Megjelenés dátuma: 2020. május 21.
Cikk: Gyorsíthatja a betegségek diagnosztizálását egy új magyar fejlesztés
Link

Weborvos.hu
Megjelenés dátuma: 2020. május 20.
Cikk: Gyorsabb diagnózist adhat egy új magyar fejlesztés
Link

Kerületiujsag.hu
Megjelenés dátuma: 2020. május 20.
Cikk: Meggyorsíthatja a betegségek diagnosztizálását az új magyar fejlesztés
Link

Eco.hu
Megjelenés dátuma: 2020. május 20.
Cikk: Félmilliárdos támogatást kap a magyar diagnosztikai kutatás
Link

Ráadás.hu
Megjelenés dátuma: 2020. május 20.
Cikk: Meggyorsíthatja a betegségek diagnosztizálását az új magyar fejlesztés
Link

Theworldnews.net
Megjelenés dátuma: 2020. május 20.
Cikk: Félmilliárdos támogatást kap a magyar diagnosztikai kutatás
Link